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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
27/01/2021 |
Data da última atualização: |
27/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TONIETTO, J.; FALCADE, I. |
Afiliação: |
JORGE TONIETTO, CNPUV; IVANIRA FALCADE, Universidade de Caxias do Sul. |
Título: |
Indications géographiques des vins du Brésil: structuration et valorisation de la oroduction dans les territoires du vin. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Territoires du vin, v. 11, 2020. |
Idioma: |
Francês |
Conteúdo: |
Brazil has a vast land area, which includes a diversity of areas potentially suitable for wine production. However, until the 1970s, asingle wine region (Serra Gaúcha, in Rio Grande do Sul) accounted for almost all Brazilian wine production. Since then and up to thepresent day, vine cultivation has expanded. Currently, the map of Brazilian wine regions is more complex, with at least eight productioncentres. There are also a large number of wine-growing companies spread over many municipalities in the country, which are importantbecause they may be the embryo of new wine-growing regions. The transformations that have taken place in the production regionshave also extended to wines. There are currently around 1 200 wineries in the country, in at least fourteen states of the federation,which produce mainly still wines (red, white and rosé) and sparkling wines (traditional and muscat). This article underlines the essenceof Brazilian fine wine production by region, considering the cultivated varieties and the characteristics of the main types and styles ofwine produced in each of thems. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Indicações geográficas (IG); Vinhos do Brasil. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220701/1/Indications-geographiques-des-vins-du-Bresil.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 37 | |
4. | | FALCADE, I.; TONIETTO, J. Serra gaúcha: vinhos finos e espumantes: zona de produção e topônimos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 1995. 1 mapa, color., 64 x 87 cm. Escala 1:100.000. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 14). 1 mapa, color., 64 x 87 cm. Escala 1:100.000.
ISSN 0102-3969.
Mapa avulso do documento: FALCADE, I.; TONIETTO, J. A viticultura para vinhos finos e espumantes na Região da Serra Gaúcha, Brasil: topônimos e distribuição geográfica....Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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7. | | TAFFAREL, J. C.; FALCADE, I. Caracterização da viticultura no município de Farroupilha (RS) - Brasil. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. p. 548. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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11. | | HOFF, R.; FALCADE, I.; TONIETTO, J. The geology in the context of geographical indications of fine wines in Serra Gaúcha region (Brazil). CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES. 9., 2012, Bourgogne, France. Actes... Bourgogne, Dijon; Champgne, Reims, CIVC, 25 a 29 Juin 2012. 8-41Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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20. | | HOFF, R.; TONIETTO, J.; FALCADE, I.; MENEZES, G. da C. Uso de imagens aéreas e orbitais no estudo geomorfológico, usos do solo e elaboração de uma base cartográfica para delimitação da indicação de procedência Monte Belo do Sul, Serra Gaúcha, Brasil. In: SIMPÓSIO REGIONAL DE GEOPROCESSAMENTO E SENSORIAMENTO REMOTO, 4., 2008, Aracajú. Não paginado. 1 CD-ROM. Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 37 | |
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